Rutiinit ovat hengenvaarallisia

Tiedätkö sen tunteen, kun mikään ei mene niin kuin pitäisi?

Heräät aamulla ja ihmettelet miksi puhelimen kello ei ole soinut. Hirveässä hässäkässä hyväksyt, että olet itse törppöyksissäsi napsauttanut torkun pois päältä. Siinä sitten kömmit sängystä ja kamalassa kiireessä ryntäät kahvinkeittimen luokse, jotta saat kuninkaallisen aamujuoman valumaan siksi aikaa, kun käyt kylpyhuoneessa. Suihkussa käynnistä on turha unelmoida.

Hiukset check, meikki check, hampaat check. Ai hitto! Tiputin hajuveden soheltaessani ja lasinsiruja on kaikkialla. Turhautuneena käyt kaatamassa kupillisen kahvia, jotta terästät itseäsi imurointiprojektiin. Jep. Se onnistuu ja ilo on ylimmillään. Kylpyhuone on siivottu ja puoli kuppia kahvia suoritettu.

Koiran kanssa pihalle ja sen jälkeen vauhdikas vaatteiden vaihto (kahdesti, koska kaadoit kahvia päällesi, jälleen).Sitten kiireellä bussipysäkille (normaalisti vien lapsen hoitoon ennen lenkkiä, mutta muu perhe on lomamatkalla, joten tämä aamu on helpompi) ja jäät melkein auton alle rynnätessäsi suojatielle katsomatta sivuille.

Rutiinit. Ne ovat hengenvaarallisia. Niin väitetään. Usein törmään sanontaan, että kun rutinoituu asioiden tekemiseen, ei enää osaa erottaa, mitkä asiat omassa toiminnassa ovat riskialttiita onnettomuuksille. Osittain varmasti pitää paikkansa. Jos aina tekee saman asian samalla tavalla, ei välttämättä jaksa tai muista huolehtia, että turvallisuusasiat ovat kunnossa. Sitä turtuu arkiseen suorittamiseen.

Kiire on vaarallisempaa. Silloin yrittää tolkuttomalla ryminällä saada tulosta aikaiseksi eivätkä rutiinit ole huolehtimassa perusasioista. Jätin näet sen kahvinkeittimen päälle ja muistin asian vasta bussissa. Normaalisti olisin sulkenut keittimen samalla, kun sammutan valot. Se on rutiininomaista ja tapahtuu automaattisesti, kuten moni muukin asia.

Olin vuosia sitten kuuntelemassa erästä mindfulness kouluttajaa, joka sanoi, että 30 minuutin aamutoimet vievät kiireessä vähintään saman verran, kuin rauhallisina aamuina. Hän antoi vinkiksi seuraavaa:

1. Kirjaa illalla ylös asiat, mitkä ovat poikkeavia tulevassa aamussa (jos tiedät ne ennakkoon). Ajattele hetki tehtävien suorittamista ja tee ne mielessäsi valmiiksi. Näin ne ovat aamulla jo rutiineja.

2. Säilytä tavarat, kuten avaimet, matkakortti, käsilaukku yms. aina samassa paikassa, josta ne on helppoa kerätä mukaan, kun lähdet kotoa. Tiedosta niiden sijainti ja keskity aina huolehtimaan ne oikeille paikoille takaisin.

3. Laita vaatteet valmiiksi seuraavaa päivää varten tai käy mielessäsi läpi vaatteet, jotka aiot pukea.

4. Lataa kahvinkeitin jo illalla, jotta voit rauhoittua ainakin 5 minuuttia aamulla ja kuuntele kahvin tippumista. Elä juuri siinä hetkessä.

Suurinta osaa en ole muistanut toteuttaa, ainakaan joka ilta, mutta jatkossa aion yrittää. Kiireinen aamu ei ollut minua varten. Läsnäololla voi helpottaa montaa asiaa.

Rutiinit saattavat siis olla hengenvaarallisia, mutta kiireessä tapaturmien riski moninkertaistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s