Miten motivoida itseään?

Motivaation sanotaan olevan kaiken toiminnan liikkeelle paneva voima.

Motivaatiota ja sen muodostumista kuvaillaan erilaisilla motivaatioteorioilla, joista voit lukea lisää esimerkiksi täältä https://fi.wikipedia.org/wiki/Motivaatioteoriat

Minä en niihin tässä omassa pohdinnassani ota juurikaan kantaa, mutta huomaat varmasti, että oma toimintatapani on aikalailla yhdistelmä kaikkia.

Kuka minä olen ja mistä minä motivoidun?

Minä olen suorittaja. Teen asioita tekemisen ilosta ja nautin siitä, kun saan ne valmiiksi. Olen supersuorittaja. Ainakin työelämässä. Minua ajaa eteenpäin muutos. Ajatus siitä, että tekemisellä on tarkoitus ja sillä saadaan pitkällä tähtäimellä aikaiseksi muutakin kuin euroja.

Silti motivaatiotasossani on vaihtelua, joka riippuu suuresti ympärillä olevista ihmisistä ja heidän asettamistaan odotuksista. Perinteisenä suorittajana minua ajaa halu miellyttää muita sen lisäksi, että miellytän itseäni sillä, että saan tulosta aikaiseksi. Mikäli tekemisen laatua tai määrää ei kukaan huomioi tai koen, että sitä ei arvosteta kanssaihmisten toimesta, ei se motivoi minua jatkamaan tekemistä. Muiden ihmisten asenne tekemääni työtä (oli se sitten siivoamisesta kirjan kirjoittamiseen) kohtaan määrittää pitkälle sen millaisena näen itseni päivittäin.

Kun koen itseni täydelliseksi epäonnistujaksi.

Minua ei huvita taistella jokapäiväisiä tuulimyllyjä vastaan ja pienetkin arjen asiat tuntuvat ylivoimaisilta. Tiedät varmasti tunteen. Se ei ole masennusta, vaikka monesti sitä on minulle ratkaisuksi joku tarjonnut. Ei. Kyse on juurikin motivaation puutteesta. On käynyt jotain sellaista kotona, töissä tai ihmissuhteessa, että en ole enää ollenkaan motivoitunut. Jos tilanne tulee esiin kotona, on ratkaisu äärimmäisen yksinkertainen: Teen hommat loppuun, kunhan motivaatio palaa. Ihmissuhteessakaan siitä ei ole pitkäkestoista haittaa, koska tunnin mittainen maratonpuhelu hoitaa minkä tahansa rypyn suhteessa kuin suhteessa ja motivaatio löytyy takuuvarmasti.

Töissä ongelma on suurin, kuten varmasti monella muullakin.  Siellä vaikuttamisen mahdollisuudet ovat usein pienimmät, koska et ole itse vastuussa ihmisistä ympärilläsi. Esimies tai kolleega vastaa omasta roolistaan ja saavutuksistaan, mutta sinun toimintasi sivuaa hänen tekemistään. Minulla näin on usein. Vielä useammin  olen tilanteessa jossa saan idean, miten jokin asia tehtäisiin paremmin ja sillä olisi mahdollista saada monta kertaa parempaa tulosta aikaiseksi, mutta kolleega tai esimies on tyytyväinen vähempään tekemiseen. Miten motivoida itsensä tekemään työnsä huonommin?

Jos motivaatio loppuu pelkästään yhden työhön liittyvän osa-alueen osalta ei ole vielä aihetta huoleen. Silloin on hyvä hetki panostaa johonkin toiseen asiaan ja palata sitten myöhemmin alkuperäiseen.

Toisinaan motivaatio katoaa koko tekemisestä ja silloin olen pulassa. Oloni on kuin merellä ajelehtivalla puunkappaleella. Kellun vielä hetken, mutta odotan uppoamista. 

Kuinka motivoida itsensä takaisin ruotuun?

1. Minun täytyy palata ajatuksissani takaisin tavoitteeseen. Jos sellainen on jollain tasolla määritetty, pyörittelen sitä mielessäni ja yritän saada vastauksen kysymykseen: Mitä voin muuttaa omassa tekemisessäni, että tavoitteeseen päästään? Useimmiten saan itselleni edes jonkinlaisen vision, mutta on tilanteita, missä tavoitetta ei ole määritetty tai se on sellainen, mitä en pysty tekemään omakseni. Näissä tilanteissa on väistämätöntä myöntää, ettei pysty tekemään asialle mitään.

2. Kun koen tavoitteen itselleni tärkeäksi ja olen saanut jonkinlaisen hajun siitä, että mitä voin muuttaa toimissannani, joudun seuraavaksi pohtimaan seurauksia. Kaikella on aina seurauksia ja jos ne on kirjannut ylös ennakkoon, on niihin helpompaa varautua. Varautuminen ei tässä kontekstissa ole negatiivinen ilmaus, koska jos tekemiselläsi on seurauksia, kun muutat toimintaasi, niin todennäköisesti jokin on mennyt putkeen. No niin, takaisin asiaan. Siis seuraukset. Teen listan kaikista niistä ihanista seurauksista mitä muutoksesta seuraa. Se jos mikä on motivoivaa!

3. Minun täytyy uskoa muutokseen ja vastata kysymykseen: Miksi juuri minä tulen onnistumaan?

Tietenkin siksi, että olen motivoitunut, se on avain onnistumiseen, mutta mitä tehdä jos en olekaan vielä onnistunut motivoitumaan? Silloin palaan takaisin vaiheeseen yksi. Tavoite on se, mikä auttaa määrittämään ne asiat millä juuri minä onnistun.

4. Minun täytyy kokea, että edistyn, joten luon itselleni kalenterin tai vien käsillä olevan asian kalenteriin. Haluan listan asioista, mitä minun täytyy tehdä, jotta pääsen tavoitteeseen ja ainoa tapa seurata listan pienenemistä on kalenteroida se. Jos työkaverina, ystävänä tai puolisona on ihminen, joka inhoaa kalenterointia, on motivaation kerääminen tuskaisinta hommaa ikinä. Kaikki ilmassa leijuvat ”pitäisi” asiat ja ”tehdään sitten myöhemmin” asiat saavat minun organisoitumista rakastavan mieleni raivon partaalle ja viimeisenkin motivaatiohippusen laukkaamaan jonnekin taivaanrannan taakse.

5. Viimeisenä motivoitumiskeinona minulla itseluottamus ja itsevarmuus. Laitan mageimmat kuteet päälle mitä kaapista löytyy, pistän naaman kuosiin ja tukan töttörölle ja katson peiliin. Puhun itselleni ja vakuutan itseni siitä, että olen paras ihminen tekemään sen asian tai suorittamaan sen tehtävän.

(Toki tämä ei toimi, jos joku on tyytyväinen huonompaan suoritukseen, kun parempaakin olisi tarjolla. Mutta keskinkertaisen työn tekemistä joudun käsittelemään myöhemmin.)

Kun olen käynyt läpi kaikki viisi kohtaa (joskus eri järjestyksessä), voin todeta olevani ainakin motivoituneempi kuin aikaisemmin. Kohdalla neljä on tekemisen innostavuuden kannalta suurin merkitys, joten siihen panostan paljon. Välietapit, seuranta tai muu analytiikka ovat loistavia tapoja motivoida itseään kohti parasta mahdollista lopputulosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: