Markkinoinnin syvin problematiikka lienee empatiassa

Markkinointi on haasteellinen taiteenlaji, josta monella on mielipide, mutta harvalla faktoihin pohjautuvaa tietoa.

Se on kuin graafikko -ystävieni jatkuva dilemma, jossa asiakas sanoo ettei pidä väristä ja valittaa muutoksen jälkeen, että materiaalit eivät erotu kilpailijoista, vaikka alkuperäinen tuotos olisi niin tehnyt.

Olen tehnyt markkinointihommia kohta kymmenen vuotta ja sinä aikana olen huomannut, että valitettavan  usein me tavalliset ihmiset teemme markkinointia itseämme, emmekä asiakastamme varten. Asiaa ehkä auttaisi, jos tekisimme sitä edes yritystämme varten, mutta useimmisa tapauksissa päätösten perusteena on tunne, joka ennen kaikkea materiaaleissa tai ideoissa miellyttää eniten meitä itseämme. Tiedän, koska ajoittain sorrun tähän itsekin.

Markkinoinnin syvin problematiikka lieneekin empatiassa. Ei ehkä empatian todellisessa merkityksessä, mutta kyvyssämme samaistua asiakkaamme todelliseen olemukseen. Hänen tunteisiinsa, ajatuksiinsa ja ongelmiinsa. Olen jo jonkin aikaa pohdiskellut kyseistä ongelmaa ja yrittänyt tarttua härkää niin sanotusti sarvista, mutta en keksi ratkaisua tilanteeseen, jossa ympäriltä tulevat mielipiteet hukuttavat alleen asiakkaan tarpeen.

Paljon puhutaan segmentoinnista, tärkeistä kohderyhmistä sekä vaikuttajaverkosta, mutta harvemmin puhutaan oman henkilöstön mielikuvasta yrityksen tärkeimmästä asiakkaasta. Ennen kuin ryhdymme tekemään mittavaa asiakastutkimusta, olisiko syytä tutkia sitä, miten henkilöstö näkee asiakkaan ja yrityksen oman palvelutarjonnan. Jos nämä asiat eivät kohtaa, ei markkinointi pysty koskaan tuottamaan materiaalia johon niin myynti, johto kuin asiakaskin olisi tyytyväinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s