Viestintää voi tehdä kuka vaan

Otsikon lauseeseen törmään melkein päivittäin. Ennen olin samaa mieltä. Viestintää näet voi tehdä kuka vaan, tajuamatta tekevänsä sitä väärin.

Verkko on pullollaan oppaita viestintään ja markkinointiin

Olen verkkoinformaation suurkuluttaja ja luen mielelläni muiden blogikirjoituksia aiheesta kuin aiheesta. Sen myötä olen myös oppinut hahmottamaan millaista on toimiva verkkoteksti ja millaisia uutisia on mukava lukea. Talletan hyviä tekstejä ja ohjeita Pinterestistä, Facebookista, Twitteristä ja LinkedInistä, jotta voin palata niihin myöhemmin ja ottaa niistä mallia. Suosittelen tätä kaikille!

Elämme jatkuvassa informaatiotulvassa, jossa otsikolla on suuri merkitys siihen, minkä tekstin avaamme ja luemme. Kiireessä tulee usein selailtua pelkät väliotsikot, ja jos aihe todella on kiinnostava, saatan tallettaa sen myöhempää tutustumista varten. Tämä käyttäytymismalli on tuttu meille jokaiselle ja juuri tästä syystä on helppoa viestiä väärin.

Oppiakseen hyväksi kirjoittajaksi, täytyy lukea

Tekstin tuottaminen ei nykypäivänä ole vaikeaa. Sen tiivistäminen, ryhmittely ja jäsentäminen taas ovat. Mitä enemmän luet, sitä paremmin osaat kirjoittaa. Tämän opin olen saanut omasta kirjoitusprojektistani. Ensimmäiset versiot olivat täynnä turhia adverbejä, lauseenvastikkeita ja liian monimutkaisia lauserakenteita.

Kuvittelin osaavani kirjoittaa, koska sain tekstiä aikaiseksi. Näin ei kuitenkaan ollut ja nyt vuosia myöhemmin suorastaan punastun, kun luen tuottamaani tekstiä. Millaisen mielikuvan se onkaan antanut minusta ihmisenä?

Tekstillä rakennetaan mielikuvia

Luomme toisistamme mielikuvia heidän jakamiensa tai kirjoittamiensa tekstien perusteella samalla tavalla kuin luomme tapaamastamme henkilöstä mielikuvan tapaamisessa. Näin teemme myös yritysten kohdalla. Jos yritys julkaisee tekstiä, jota on vaikea ymmärtää, se on liian pitkä tai se ei pysy otsikon mukaisessa asiassa, saamme siitä auttamatta huonon kuvan. Vaikutuksen tekemiseen vaaditaan vain muutama sekunti.

Koulukirjassani Maineen uusi aalto, jonka on kirjoittanut Pekka Aula ja Jouni Heinonen, on seuraava lause: ”Yleisöt rakentavat maineen, ei organisaatio”. Tämä herätti minut miettimään kirjallista ensivaikutelmaa yrityksen näkökulmasta, koska yrityksen maine rakentuu julkisuudessa. Sitä rakennetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa verkossa ja siihen liittyy suurelta osin myös asiakaskokemus.

Voiko viestintää siis tehdä kuka vaan?

Mielestäni ei voi. Jos en antaisi kenen tahansa muun edustaa itseäni tapaamisessa, en antaisi kenen tahansa tehdä yritykseni viestintääkään.

Viestintä, ja erityisesti yritysviestintä, on tämän päivän sosiaalisessa maailmassa aivan erilaista kuin viestintä viisi vuotta sitten. Enää ei riitä, että saa sanoja paperille ja myyntiesitteen myyjälle käteen. Nyt on ymmärrettävä viestinnän vaikutus kokonaisuutena ja uskallettava kertoa yrityksen toiminnasta avoimesti ja ammattimaisesti.

Hyvää viestintätoimistoa kannattaa etsiä eikä viestinnän opiskelu mene keneltäkään hukkaan.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s