Asiakaskokemus nolla: kallista ja hankalaa vai edullista ja helppoa?

Ennen kaikki oli toisin. Viisitoista vuotta sitten vain seuralla ja juhlinnan syyllä oli väliä, nyt illalta hakee muutakin kuin nopeaa nousuhumalaa ja ikimuistoisia jatkoja.

Itselleni tärkeimpiä pointteja onnistuneeseen iltaan ovat seuran ja juhlan aiheen lisäksi asiakaspalvelu, liikkumisen helppous, ruoan/juoman laatu ja musiikki. On reissuja, jonne lähdetään pelkän musiikin takia, kuten festarit tai suosikkibändin keikka, jolloin ei ole niin justiinsa, jos juomana on pelkkää kaljaa. Joskus pääroolissa on ainoastaan seura. Silti tässä elämän vaiheessa edellyttää edes jollain tasolla onnistumista myös muilla osa-alueilla.

Jos haluan viettää kunnollisen bileillan, tansseineen kaikkineen, on minulla valittavana kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on kallis ja hankala Helsingin yöelämä tai edullinen ja helppo miniristeily Tallinnaan. Yhteistä kummallekin on olematon palvelu, tahmainen tanssilattia ja törkyiset vessat. On niissä toki erojakin.

Vaihtoehdossa numero 1 eli Helsingin yöelämässä, joka on kallis ja hankala, tarvitsee varata budjettiin yli 60 euron arvosta taksimatkoja ja varautua siihen, että joutuu opastamaan kuljettajaa päätepisteeseen, mikäli ei ole tajunnut tilata Kovasen taksipalvelua ennakkoon. Myös jonottamiseen on syytä varautua. Ravintolan sisäänpääsy narikkoineen maksaa vähintään 10 euroa eikä yksikään edes lievästi suuhun sopiva juoma  irtoa baaritiskiltä alle sen hinnan. Tosin voi käydä sellainen tuuri, että ravintolassa ei tarvitse juoda mitään, koska jokaiselle tiskille on niin älytön jono, että joutuu valitsemaan tanssin ja juomisen välillä. Jos jossain on tilanne toisin, niin kertokaa ihmeessä.

Vaihtoehdossa numero 2 eli miniristeilyllä Tallinnaan, joka on edullinen ja halpa, tarvitsee sietää järjettömässä humalatilassa olevia kanssaihmisiä sekä tylyä, melkein aggressiivista asiakaspalvelua. Siellä ei tarvitse jonottaa pakkasessa eikä takseihin mene euroakaan, mutta hajuhaitat hyteissä ovat melkoisia eivätkä vessat vedä edes kerran vuodessa. Pihalla tarvitsee edelleen hytistä, jos savukkeensa haluaa polttaa, mutta vessaan ei tarvitse koskaan jonottaa, koska hytissä on oma (ai niin, se ei vetänyt).

Aikuinen ihminen, joka harvemmin hankkii itsensä järjettömään seiliin, kaipaa juhlan kylkeen arjen luksusta. Palvelun tehokkuus sekä ystävällisyys olisi helpoin paikka toteuttaa sitä. Sen jälkeen vasta voidaan alkaa miettiä tanssilattian tahmaisuuden ehkäisemistä tai lasinsirujen poistamista kengänpohjista. Edes vessan toimivuus ei aina ole niin tärkeää. On helppoa antaa pieniä virheitä anteeksi, jos saa iloisen hymyn ja kohteliaan tervehdyksen tilatessaan tiskillä juomaa tai astuessaan ravintolaan sisään.

Saatan olla ainoa, joka kokee olevansa ravintoloiden henkilökunnalle vastenmielinen ja pakollinen paha. Mikäli näin on, niin pyydän anteeksi, että kehtaan tämän kirjoitukseni julkaista ja kuvitella, että asioita voisi muuttaa. Silti uskallan ehdottaa, että juhlivan kansan asiakaskokemukseen panostamalla voisi ravintolabisnekselläkin (yökerhot) mennä paremmin, korkeasta hintatasosta huolimatta.  Toki ymmärrän, että hymyily voi nostaa juomien hintoja. Ehkä parin euron ekstraveloitus ei tunnu enää missään, jos kokee saavansa rahalleen vastinetta muussakin mielessä kuin raaka-ainekustannusten kuittaamisessa. Muisto ystävällisestä hymystä voi helpottaa myös seuraavan päivän projektia, jossa nyppii pinseteillä niitä lasinsiruja sieltä kengänpohjista.

 

One thought on “Asiakaskokemus nolla: kallista ja hankalaa vai edullista ja helppoa?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s