Introverttiys ei tarkoita epäsosiaalisuutta

Olen seurannut linkedinissä käytyä keskustelua työssä käyvistä introverteistä. Siksi koin tarpeelliseksi pohdiskella asiaa itse, vaikka mielelläni olisin luokittelematta itseäni introvertiksi, ambivertiksi tai exstrovertiksikaan.

Oi, jospa voisi olla persoonallisuuksien kameleontti?

Minä olen introvertti, vaikkei se ehkä ensimmäisellä tapaamisella käy selväksi. Töissä pomoni pitää minua luovana keltaisena, vaikka testi osoittaa, että olen enemmän vihreän punainen.

Mielestäni persoonan esiin tuleminen riippuu päivästä ja ympäristöstä. Hyvän päivän tuttavat saattavat ajatella, että olipa iloinen ja sosiaalinen kaveri, ei toi voi olla introvertti. Ihmisillä, kun on luontainen taipumus selittää asioita, jopa itselleen, niin siksi meille on myös ominaista etsiä selityksiä muiden ihmisten erilaiselle käytökselle.

Stereotyyppisesti introverttia pidetään ujona, epäsosiaalisena, kopeana tai jopa masentuneena. En tunnusta olevani mitään noista, vaan enemmän niiden vastakohta. Melkein kaikki ystäväni ovat joko extroverttejä tai ambiverttejä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tuskin hekään tunnustavat olevansa aina sosiaalisia, seikkailuja etsiviä, puheliaita tai inspiroivia. Extroverttejä on maailmassa suhteellisesti enemmän kuin intorverttejä, noin 70 prosenttia (tämä tieto perustuu introvertit.net verkkosivuihin).

Introverttiys ei tarkoita epäsosiaalisuutta

Minulla introverttius näyttäytyy tarpeena viettää aikaa yksin, ei kyvyttömyytenä kommunikoida ihmisten kanssa. Tarvitsen työpäivän jälkeen tunnin, mielellään kaksi, hiljaisuudessa omien ajatusteni kanssa, koska töissä olen ollut enemmän extrovertti kuin introvertti.  Introvertin ominaisuudet kuten itsemotivoituvuus, keskittyminen yksityiskohtiin, ovat toivottuja ominaisuuksia monissa työpaikoissa, mutta markkinointiin tai viestintään niitä harvemmin liitetään.

Työpaikallani on hyvin erilaisia ihmisiä. Parasta heissä, eli meissä, on sopeutuminen ja omien toimintatapojen muokkaaminen työkaverin persoonallisuuden mukaan.

Avokonttorissa työskentely on toisinaan kuormittavaa, kun haluaisin kuunnella musiikkia, kirjoittaa artikkelia tai vain keskustella kolleegan kanssa rauhassa. Silti tuntuu, että on töissä torilla, kun ihmisiä lappaa edestakaisin sitä tahtia, että päivän päätteeksi ei pysty muistamaan, mitä kaikkea on edes tapahtunut (ei nyt aina, mutta joskus).

Pidän siitä, että työkaverit ovat ympärilläni

Avokonttorin plussa on, että muutenkin melko yksinäistä elämää (tarkoitan yksilöharrastuksiani) viettävänä tulen ainakin kerran päivässä jutelleeksi jonkun kanssa :D. Kiitos siis rakkaat työkaverini, että pidätte minut elävien kirjoissa siellä Alertumilla!

Työyhteisöllä on suuri vaikutus siihen millaisena persoonasi tulee esiin

Moni introvertti piilottelee omaa persoonaansa työpaikalla ja varsinkin työnhaussa. Ei ole nykymaailman mukaista ilmoittaa viihtyvänsä omien ajatusten kanssa tai olevansa ennemmin turvallisuushakuinen työntekijä kuin riskinottaja. Hyvässä työporukassa osataan arvostaa kaikkien vahvuuksia ja tarjota omaa osaamistaan sekä tukea sinne, missä toisella saattaa olla heikkouksia.

Introverttiys on minun elämässäni digitaalista sosiaalisuutta eikä sitä perinteistä kasvokkain käytävää keskustelua, jossa en aina osaa olla oma aito itseni. Hyvässä työyhteisössä annetaan tilaa ajatella asioita ja kommunikoida niissä kanavissa, mitkä ovat itselle ominaisia ja olla sellainen kuin rehellisesti on.

Miten sinun persoonallisuutesi tulee esiin työpaikalla ja kotona? Jos olet introvertti ja teet extrovertin työtä, niin olisi kiva kuulla miten onnistut ja millaisia tapoja ”hengähtää” on sinulle syntynyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s