Internet on persoonallisuustestien taivas, jäätkö koukkuun?

Me rakastamme erilaisia testejä. Ihmisen kyltymätön halu mitata, arvioida, tutkia ja selittää, antaa testien rakentajille pohjattoman kanavan kalastella meistä tietoa ja ohjata käyttäytymistämme suuntaan jos toiseenkin.

Kuka on kieltäytynyt tekemästä leikkimielisiä testejä ja jättänyt mahdollisuuden määrittää persoonallisuutensa uusiksi?

Ei varmaan kovin moni. Olen nähnyt Linkedinissä viikon sisään useita postauksia, joissa hehkutetaan Idiootit ympärilläni -kirjaa. Oli se hyvä kirja, mutta myös pintapuolinen, stereotypioihin nojaava ja yksilön taustat sekä historian unohtava.

Olen melko varovainen testaaja, koska muutaman kerran testin tulos on keikauttanut oman ajatusmaailmani ympäri. Vaikka kuinka yrittäisi varoa lukemasta testin tuloksia totuutena, on se käytännössä hyvin vaikeaa.

Millaisia persoonallisuustestejä sinä olet tehnyt?

Olen suostunut töiden ohella tai työpaikan vaikutuksesta tekemään mm. seuraavat testit/tutkimukset:

DISC -analyysi

Keltainen persoonallisuus ja sen seiltys
Keltainen väri, kuva lainattu sivustolta: https://www.discprofiili.fi/disc-analyysi/

DISC-testi on työkalu jota käytetään itsetuntemuksen ja viestinnän kehittämiseen. Se on hyödyllinen, kun opetellaan ymmärtämään ihmisten tapoja vuorovaikutustilanteissa, ja sitä pidetään arvokkkaana yksilö-, johtajuus- ja ryhmäkehityksessä.

Lisää voit lukea täältä: https://www.discprofiili.fi/disc-testi/

Minulle tämä DISC on jotenkin todella pinnallinen. En pääse kovin syvälle sen sanomaan ja kaipaisin enemmän sävyjä tuohon karttaan mukaan. Olen tehnyt testin kolmesti: Ensin MMA:n myyjäkurssilla, toisen kerran edellisessä työpaikassani se tehtiin koko tiimille ja jorylle ja nyt pari vuotta sitten tämä toteutettiin osana kirjoitusprojektiin liittyvää työtäni. Joka kerta on ollut vähän hämmentynyt olo, tulosten tultua.

Kirja Idiootit ympärilläni taisi pohjautua tähän DISC ajattelumalliin. Siinä oli eritelty värejä ja ja niiden edustamia persoonallisuuksia.

Minun tulokseni: Olin DISC -analyysissä vuonna 2009 täysin keltainen. Nyt vuonna 2016 tekemäni tutkimus osoitti, että olin saanut mukaan punaista ja vihreääkin.

Persoonallisuuden painopisteet muuttuvat meidän kasvaessa ihmisinä.

MBTI -testi

INTJ Persoonallisuus on nimeltään arkkitehti tai tutkija
Kuva on lainattu sivustolta: https://www.16personalities.com/fi/intj-persoonallisuus

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori jakaa väestön 16 toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin, joilla on tiettyjä toisistaan erottavia ominaisuuksia siinä kuinka ihmiset havaitsevat asioita ja millä perusteilla ihmiset tekevät päätöksiä.

Myers ja Briggs kykenivät muodostamaan persoonallisuustyypeistä kuvauksia, profiileja, jotka esittelevät eri persoonallisuustyyppien edustajien stereotyyppistä käytöstä.
Minun tulokseni: Olin INTJ eli arkkitehti tai tutkija, joka usein kyseenalaistaa ja arvioi kaikkea, on introvertti ja haastaa ympärillään olevia ajattelemaan uudella tavalla. Tämän persoonallisuuskuvauksen pystyn sisäistämään paremmin, kuin DISC analyysin keltaisen. Tiedän, että minusta löytyy se innostaja/motivoija, mutta viihdyn paremmin raporttien ja suunnitelmien parissa rakentamassa uutta strategiaa tai kokeilemassa uusia tapoja markkinoida.

INTJ on looginen ja kriittinen, mutta silti hänestä löytyy sellainen idearikas visionääri, jolla riittää päättäväisyyttä puskea ajatukset ja ideat läpi vaikka harmaan kiven. Koko persoonallisuuskuvauksen voit lukea täältä: Tutustu arkkitehtiin verkossa: https://www.16personalities.com/fi/intj-persoonallisuus

Lisää voit lukea täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggsin_tyyppi-indikaattori

Oman persoonallisuutesi voit testata täällä:
https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti

KENEXA

Tämä oli myös jonkinlainen persoonallisuuden määrittämiseen ja ominaispiirteisiin pureutuva testi, jonka olen viimeisimmäksi tehnyt, missä mitattiin myyntityöhön liittyviä ominaisuuksia. Tämä tehtiin meillä töissä nimikkeellä myyjäarviointi ja sitä ymmärtääkseni käytetään rekrytoinnin tukena.
Lisää siitä voit lukea täältä: https://www-01.ibm.com/software/smarterworkforce/

Tässä alla on minun pistemääräni, kun kuulun persoonaltani 10% kaikista tutkimukseen osallistuneista:

Näyttökuva 2018-5-4 kello 19.06.34.png

Kuten huomaatte, niin myyjäarvioinnin pohjalta olisin järkyttävän surkea auktoriteetiltäni (en suostu allekirjoittamaan tätä) ja minulla sen mukaan on erinomainen numeerinen päättelykyky (mikä ei mitenkään voi pitää paikkansa).

Kuitenkin testi antoi paljon ajattelemisen aihetta ja siitä rohkaistuneena eli ennen kaikkea sen tulokset uusina haasteina ottaneena olenkin löytänyt itsestäni paljon uusia puolia. Tulokset aloitekyvystä ja energisyydestä taitavatkin tukea muita tutkimustuloksia eikä tuo numeerisuuskaan ihan metsästä ole tempaistu, vaikka itsekriittisesti aina ajattelinkin matemaattisia kykyjäni.

Millainen persoona olen persoonallisuustestien mukaan?

Kaikkia varmasti kiinnostaa tämä vaihe eniten, joten koitan analysoida itseäni edellä mainittujen testien puitteissa.

Ulkoisesti olen keltainen. Se esillä oleva, rohkeasti toimeen tarttuva tyyppi, joka innostuu helposti uusista asioista ja erityisesti uudesta teknologiasta. Kun minuun tutustuu tajuaa, että ekstroverttiys on vain pintaa sille introvertille ajattelijalle, joka pysähtyy pohtimaan maapallon kiertorataa, etsii vastauksia data-analytiikasta ja suunnittelee tulevaisuutta 20 vuoden päähän. Sen lisäksi pidän numeroista ja asioiden mittaamisesta, mikä antaa vastapainoa innostuneelle ja energiselle luonteelleni.

Nyt kun olen analysoinut itseäni sekä näitä erilaisia tutkimuksia, niin minua kiinnostaa kovasti, että millaisia ystäväni ja työkaverini ovat. Rohkeasti siis testaamaan ja laittakaa minulle viestiä tuloksistanne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: