Internet on persoonallisuustestien taivas, jäätkö koukkuun? – Internet is a heaven for personality tests. Are you hooked up?

Me ihmiset rakastamme erilaisia testejä. Ihmisen kyltymätön halu mitata, arvioida, tutkia ja selittää, antaa testien rakentajille pohjattoman kanavan kalastella meistä tietoa ja ohjata käyttäytymistämme suuntaan jos toiseenkin.

We humans love different kinds of tests. The insatiable desire of man to measure, evaluate, explore and explain, gives us an endless channel of information to guide our behavior towards one another. 

Kuka on kieltäytynyt tekemästä leikkimielisiä testejä ja jättänyt mahdollisuuden määrittää persoonallisuutensa uusiksi?
Who has refused to do playful tests and left a chance to redefine his or her personality?

Ei varmaan kovin moni. Olen nähnyt Linkedinissä viikon sisään useita postauksia, joissa hehkutetaan Idiootit ympärilläni -kirjaa. Oli se hyvä kirja, mutta myös pintapuolinen, stereotypioihin nojaava ja yksilön taustat sekä historian unohtava.

Not so many. I’ve seen a number of posts about a Surrounded by idiots -book in Linkedin . It was a good book, but also a superficial, stereotypical and it forgot individual background and history.

Olen melko varovainen testaaja, koska muutaman kerran testin tulos on keikauttanut oman ajatusmaailmani ympäri. Vaikka kuinka yrittäisi varoa lukemasta testin tuloksia totuutena, on se käytännössä hyvin vaikeaa.

I’m pretty careful tester, because my world went upside down few times. Even though I’ve been trying to be careful to not to read the test results as a truth, it is very difficult.

Millaisia persoonallisuustestejä sinä olet tehnyt? – What kind of personality tests have you done?

Minä olen tehnyt seuraavanlaisia testejä:
I have made the following tests:

DISC -analyysi – DISC analyze

Keltainen persoonallisuus ja sen seiltys
Keltainen väri, kuva lainattu sivustolta: https://www.discprofiili.fi/disc-analyysi/

DISC-testi on työkalu jota käytetään itsetuntemuksen ja viestinnän kehittämiseen. Se on hyödyllinen, kun opetellaan ymmärtämään ihmisten tapoja vuorovaikutustilanteissa, ja sitä pidetään arvokkkaana yksilö-, johtajuus- ja ryhmäkehityksessä.

The DISC test is a tool used to develop self-knowledge and communication. It is useful when learning how to understand people’s ways of interacting and is considered to be valuable in individual, leadership, and group development.

Lisää voit lukea täältä: https://www.discprofiili.fi/disc-testi/

Minulle tämä DISC on jotenkin todella pinnallinen. En pääse kovin syvälle sen sanomaan ja kaipaisin enemmän sävyjä tuohon karttaan mukaan. Olen tehnyt testin kolmesti: Ensin MMA:n myyjäkurssilla, toisen kerran edellisessä työpaikassani se tehtiin koko tiimille ja jorylle ja nyt pari vuotta sitten tämä toteutettiin osana kirjoitusprojektiin liittyvää työtäni. Joka kerta on ollut vähän hämmentynyt olo, tulosten tultua.

For me, this DISC is somehow really superficial. I need more shades, cause I cant get deep enough. I have done the test three times: First, MMA sellercourse, the second time in my previous job and now a couple of years ago, this was carried out as part of the writing project in my work. Each time, I was little bit confused, since the results came.

Kirja Idiootit ympärilläni taisi pohjautua tähän DISC ajattelumalliin. Siinä oli eritelty värejä ja ja niiden edustamia persoonallisuuksia.

I think the book ”Surrounded by idiots” was  based on this DISC thinking model. There were different colors and their personalities.

Minun tulokseni: Olin DISC -analyysissä vuonna 2009 täysin keltainen. Nyt vuonna 2016 tekemäni tutkimus osoitti, että olin saanut mukaan punaista ja vihreääkin. Uskon, että persoonallisuuden painopisteet muuttuvat meidän kasvaessa ihmisinä.

My results: In 2009 I was completely yellow but the results at 2016 were different. It showed that I was involved with red and green colors too. I think our personalities can change when we grow as a human beings. 

MBTI -testi – MBTI -test

INTJ Persoonallisuus on nimeltään arkkitehti tai tutkija
Kuva on lainattu sivustolta: https://www.16personalities.com/fi/intj-persoonallisuus

Myers–Briggsin tyyppi-indikaattori jakaa väestön 16 toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin, joilla on tiettyjä toisistaan erottavia ominaisuuksia siinä kuinka ihmiset havaitsevat asioita ja millä perusteilla ihmiset tekevät päätöksiä.

The Myers-Briggs Type Indicator divides the population into 16 distinct personality types that have certain distinctive features in how people perceive things and on what basis people make decisions.

Myers ja Briggs kykenivät muodostamaan persoonallisuustyypeistä kuvauksia, profiileja, jotka esittelevät eri persoonallisuustyyppien edustajien stereotyyppistä käytöstä.

Myers and Briggs were able to create descriptions and profiles of personality types that show the stereotypical use of representatives of different personality types.

Minun tulokseni: Olen INTJ eli arkkitehti tai tutkija, joka usein kyseenalaistaa ja arvioi kaikkea, on introvertti ja haastaa ympärillään olevia ajattelemaan uudella tavalla.

My results: I am an INTJ -personality and it is called and architect or scholar who evaluates and questions everything, is introvert and tries to challenge everybody to think outside the box.

Tämän persoonallisuuskuvauksen pystyn sisäistämään paremmin, kuin DISC analyysin keltaisen. Tiedän, että minusta löytyy se innostaja/motivoija, mutta viihdyn paremmin raporttien ja suunnitelmien parissa rakentamassa uutta strategiaa tai kokeilemassa uusia tapoja markkinoida.

I am more comfortable with this personality type than with the yellow type from disc analyse. I know that somewhere inside me I have the motivator and sunny side, but I am more comfortable with raports and plans building a new strategy and trying to analyse new ways of doing marketing than with people.

INTJ on looginen ja kriittinen, mutta silti hänestä löytyy sellainen idearikas visionääri, jolla riittää päättäväisyyttä puskea ajatukset ja ideat läpi vaikka harmaan kiven.

INTJ is logical and critical, but still there is such a imaginary visionary that suffices determination to push thoughts and ideas through a gray stone.

Tutustu arkkitehtiin verkossa: https://www.16personalities.com/fi/intj-persoonallisuus

Lisää voit lukea täältä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggsin_tyyppi-indikaattori

Oman persoonallisuutesi voit testata täällä:
https://www.16personalities.com/fi/persoonallisuustesti

KENEXA

Tämä oli myös jonkinlainen persoonallisuuden määrittämiseen ja ominaispiirteisiin pureutuva testi, jonka olen viimeisimmäksi tehnyt, missä mitattiin myyntityöhön liittyviä ominaisuuksia. Tämä tehtiin meillä töissä nimikkeellä myyjäarviointi ja sitä ymmärtääkseni käytetään rekrytoinnin tukena.
Lisää siitä voit lukea täältä: https://www-01.ibm.com/software/smarterworkforce/

Tässä alla on minun pistemääräni, kun kuulun persoonaltani 10% kaikista tutkimukseen osallistuneista:

Näyttökuva 2018-5-4 kello 19.06.34.png

Kuten huomaatte, niin myyjäarvioinnin pohjalta olisin järkyttävän surkea auktoriteetiltäni (en suostu allekirjoittamaan tätä) ja minulla sen mukaan on erinomainen numeerinen päättelykyky (mikä ei mitenkään voi pitää paikkansa).

Kuitenkin testi antoi paljon ajattelemisen aihetta ja siitä rohkaistuneena eli ennen kaikkea sen tulokset uusina haasteina ottaneena olenkin löytänyt itsestäni paljon uusia puolia. Tulokset aloitekyvystä ja energisyydestä taitavatkin tukea muita tutkimustuloksia eikä tuo numeerisuuskaan ihan metsästä ole tempaistu, vaikka itsekriittisesti aina ajattelinkin matemaattisia kykyjäni.

Millainen persoona olen persoonallisuustestien mukaan?

Kaikkia varmasti kiinnostaa tämä vaihe eniten, joten koitan analysoida itseäni edellä mainittujen testien puitteissa.

Ulkoisesti olen keltainen. Se esillä oleva, rohkeasti toimeen tarttuva tyyppi, joka innostuu helposti uusista asioista ja erityisesti uudesta teknologiasta. Kun minuun tutustuu tajuaa, että ekstroverttiys on vain pintaa sille introvertille ajattelijalle, joka pysähtyy pohtimaan maapallon kiertorataa, etsii vastauksia data-analytiikasta ja suunnittelee tulevaisuutta 20 vuoden päähän. Sen lisäksi pidän numeroista ja asioiden mittaamisesta, mikä antaa vastapainoa innostuneelle ja energiselle luonteelleni.

Nyt kun olen analysoinut itseäni sekä näitä erilaisia tutkimuksia, niin minua kiinnostaa kovasti, että millaisia ystäväni ja työkaverini ovat. Rohkeasti siis testaamaan ja laittakaa minulle viestiä tuloksistanne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s